Czynniki chłodnicze stosowane w chłodnictwie

Czynniki chłodnicze stosowane w chłodnictwie

Czynniki chłodnicze (zwane również chłodziwami, ziębnikami lub czynnikami ziębniczymi) stosowane są w różnego rodzaju urządzeniach: lodówkach, meblach chłodniczych, klimatyzatorach, agregatach wody lodowej, pompach ciepła. Chłodziwa biorą udział w wymianie ciepła, zapewniając prawidłowe działanie instalacji zgodnie z ustawionymi parametrami. Sprawdźmy więc, jakie są rodzaje czynników chłodniczych i czym się charakteryzują.

Co to jest i jak działa czynnik chłodniczy?

Chłodziwo to czynnik termodynamiczny, który w odpowiednich warunkach absorbuje i oddaje ciepło. W trakcie tego procesu czynnik chłodniczy zmienia swoje właściwości: stan skupienia, temperaturę i ciśnienie. W klasycznym układzie chłodzenia ziębnik przechodzi z fazy ciekłej do gazowej (paruje), pochłaniając ciepło z otoczenia. Następnie czynnik ulega skropleniu, co powoduje oddanie ciepła do otoczenia. Proces ten zachodzi przy udziale urządzeń (sprężarek), które zmieniają ciśnienie czynnika chłodniczego.

Jakie cechy powinien mieć dobry czynnik chłodniczy?

Wybór czynnika chłodniczego determinowany jest przez wiele czynników. Projektanci urządzeń i systemów chłodniczych muszą wziąć pod uwagę nie tylko efektywność energetyczną substancji, ale również bezpieczeństwo użytkowania i wpływ czynnika na środowisko naturalne.

Pożądane cechy czynnika chłodniczego:

  • dobre właściwości termodynamiczne,
  • odporność na niskie temperatury,
  • bezpieczeństwo użytkowania (nietoksyczny, niepalny, niewybuchowy),
  • znikomy lub neutralny wpływ na środowisko,
  • niskie koszty eksploatacji,
  • brak negatywnego wpływu na instalację (niepowodujący korozji).

Rodzaje czynników chłodniczych

Czynniki chłodnicze można podzielić na substancje pochodzenia naturalnego oraz substancje wyprodukowane przez człowieka. Przy określaniu czynników chłodniczych warto zwrócić uwagę na dwa wskaźniki: ODP (wpływ substancji na warstwę ozonową) oraz GWP (wpływ substancji na efekt cieplarniany). Im niższa wartość ODP i GWP, tym mniejszy wpływ substancji na środowisko.

Czynniki chłodnicze naturalne

Czynniki chłodnicze pochodzenia naturalnego są ekologiczne i w większości przypadków bezpieczne dla człowieka. Jednocześnie zapewniają wysoką efektywność energetyczną, dzięki czemu mogą stanowić godną uwagi alternatywę dla czynników syntetycznych. Chłodziwa naturalne można podzielić na organiczne (węglowodory: izobutan, propan, propylen) i nieorganiczne (powietrze, woda, dwutlenek węgla, amoniak).

Porównanie naturalnych czynników chłodniczych
RodzajSkładWłaściwościZastosowanieODPGWP
R600aizobutan (C4H10)nietoksyczny, doskonałe właściwości termodynamicznesprzęt AGD, małe chłodziarki sklepowe03
R290propan (C3H8)bezbarwny bezwonny, odporny na wilgoć, bardzo dobre właściwości termodynamicznezamiennik R32, chłodziarki, chłodnictwo komercyjne03
R1270propylen (CH3CH=CH2)droższy niż propan, łatwopalny, bardzo dobre właściwości termodynamiczneagregaty wody lodowej, klimatyzatory split03
R729powietrzetani, bezpieczny dla człowieka i środowiska, łatwo dostępny, słabe właściwości termodynamiczneobiegi otwarte, systemy chłodnicze w lotnictwie
R718woda (H2O)tani, łatwo dostępny, nietoksyczny, bezpieczny dla środowiska, nie pozwala uzyskać ujemnych temperaturobiegi absorpcyjne (np. w technologii żywności, klimatyzacji), chłodzenie wyparne, układy wody lodowej0
R744dwutlenek węgla (CO2)ekologiczny, tani, łatwo dostępny, nietoksyczny, bardzo dobre właściwości termodynamiczneukłady kaskadowe w chłodnictwie komercyjnym i przemysłowym, systemy klimatyzacyjne, chłodnie, mroźnie01
R717amoniak (NH3)bezbarwny, łatwopalny, toksyczny, tani, doskonałe właściwości termodynamicznesystemy klimatyzacji i chłodzenia w dużych obiektach przemysłowych i komercyjnych00

Czynniki chłodnicze syntetyczne

Syntetyczne czynniki chłodnicze zapewniają bardzo dobre właściwości termodynamiczne. Stosuje się je na szeroką skalę zarówno w domowych systemach klimatyzacyjnych, jak i chłodnictwie przemysłowym. W grupie chłodziw syntetycznych można wyróżnić substancje jednorodne (freony) oraz bezpieczniejsze w użytkowaniu substancje niejednorodne (azeotropy, zeotropy). Obecnie zastosowanie czynników freonowych (np. R12, R22) zostało ograniczone, ponieważ zagrażają warstwie ozonowej i wykazują duży wpływ na tworzenie się efektu cieplarnianego.

Porównanie syntetycznych czynników chłodniczych
RodzajSkładWłaściwościZastosowanieODPGWP
R32difluorometan (CH2F2)łatwopalny, może powodować odmrożenia skóry, wysokie ciśnienie pracyprzemysłowe instalacje chłodnicze, klimatyzacja domowa i biurowa0675
R134a1,1,1,2-tetrafluoroetan (CH2FCF3)niepalny, przy kontakcie z ogniem wytwarza toksyczny i/lub drażniący dymklimatyzacja samochodowa, chłodnictwo przemysłowe i komercyjne, klimatyzacja domowa i biurowa01430
R404Amieszanina zeotropowa: R143A (52%), R125 (44%), R134A (4%)dobre właściwości termodynamicznechłodnie, mroźnie, urządzenia chłodnicze w sklepach, centrale klimatyzacyjne, samochody chłodnie03922
R407Cmieszanina zeotropowa: R32 (23%), R125 (25%), R134A (52%)niepalny, niewybuchowy, kontakt z oparami może skutkować odmrożeniem skóry i podrażnieniem oczusystemy klimatyzacyjne domowe i komercyjne, pompy ciepła, zamiennik czynnika R2201774
R407Fmieszanina zeotropowa: R32 (30%), R125 (30%), R134A (40%)zapewnia większą wydajność i sprawność od pozostałych czynników HFCsklepowe systemy chłodnicze, zamiennik czynników R22 i R404A w układach nisko- i średniotemperaturowych01824
R410Amieszanina zeotropowa: R32 (50%), R125 (50%)niepalny, niewybuchowy i nietoksyczny (bezpośredni kontakt z oparami powoduje odmrożenia skóry i podrażnienia oczu)klimatyzacja typu split, pompy ciepła, agregaty wody lodowej, układy bezpośredniego odparowania02088
R507Amieszanina azeotropowa: R125 (50%), R143a (50%)bezbarwny, bezwonny, niepalny, wydajny, przy kontakcie z oparami powoduje odmrożenia skóry i podrażnienie oczuukłady nisko- i średniotemperaturowe, komercyjne systemy klimatyzacji, chłodnie przemysłowe, transport chłodniczy03985
R1234zetrans-1,3,3,3-tetrafluoroprop-1-anenergooszczędny, palny (w niewielkim stopniu)systemy klimatyzacyjne i chłodnicze, osuszacze powietrza, zamrażarki, automaty do sprzedaży napojów, pompy ciepła, agregaty wody lodowej, układy kaskadowe z CO207

Czynniki chłodnicze – podsumowanie

Czynnik chłodniczy powinien być dobrany do rodzaju systemu lub urządzenia chłodniczego/klimatyzacyjnego. Czynniki szkodliwe dla środowiska są stopniowo wycofywane ze sprzedaży i zastosowania, dlatego zastępuje się je czynnikami o zerowym ODP i niższym współczynniku GWP. Podczas użytkowania systemów chłodniczych i klimatyzacyjnych należy przeprowadzać okresowe przeglądy, które pozwolą wykryć ewentualne wycieki i braki czynnika chłodniczego w instalacji. W razie konieczności specjalista uzupełni poziom chłodziwa, aby system zapewniał bezpieczną i niezawodną eksploatację przez kolejne lata.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *